Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Grand Cayman - domov ohrožených modrých leguánů

Grand Cayman je největším a také nejvíce prosperujícím ze tří Kajmanských ostrovů rozkládajících se v Karibském moři. Nachází se na něm hlavní město George Town i letiště Owen Roberts. Stejně jako okolní ostrovy, i Grand Cayman je rájem pro milovníky podmořského života, kolem jeho břehů se nachází ty nejvyhledávanější potápěčské destinace.

Ostrov Grand Cayman se rozkládá na ploše 196 kilometrů čtverečních, na délku měří 35,4 km a na šířku má 6 až 13 kilometrů. Je nerušnějším a také nejatraktivnějším z ostrovů spadajících pod Kajmanské ostrovy a stal se domovem pro více než 96% obyvatel tohoto souostroví. V současnosti zde žije okolo 53 tisíc obyvatel. Grand Cayman je vzdálen 121 km od sousedního ostrova Little Cayman a 145 km od ostrůvku Cayman Brac. Nejvíce ruchu panuje na pobřeží, kde vyrostla četná turistická centra a hotelové resorty. Ve vnitrozemí však panuje klid, krajina je porostlá mangrove a lesy tvořenými místními druhy dřevin.  

Grand Cayman

Nejrozvinutější na ostrově je jeho západní část okolo Seven Mile Beach, tedy sedmimílové pláže, která má však ve skutečnosti „jen“ 5 a půl míle (8,8 km). Jde o nádherný dlouhý pás jemného bílého písku, který se svažuje do mělkých vod zálivu West Bay. Pláž lemuje zástavba hotelů a příjemných nájemních vilek, za nimiž se táhne řada nákupních center, restaurací, barů, diskoték a poboček rychlého občerstvení.

Hlavním městem Gran Caymanu a vlastně celých Kajmanských ostrovů je George Town, kde žije okolo 30 tisíc obyvatel. George Town je významným centrem obchodu a je obklopen chráněným přístavem, který je oblíbenou zastávkou výletních lodí. Každý den sem připlouvají lodě s davy turistů, kteří podnikají doslova nájezdy na zdejší bezcelní klenotnictví a obchody se suvenýry, které jsou roztroušeny v okolních uličkách. V minulosti bylo město tvořeno převážně budovami pocházejícími z 19. století, do dnešní doby se jich však podařilo dochovat jen velmi málo. Jedna z mála zbývajících budov byla přeměněna na reprezentativní Národní muzeum (National Museum) vystavující exponáty, jež zachycují přírodní a mořeplavecké dějiny ostrova. 

Grand Cayman

Coby kamenem dohodil od George Townu se nachází Butterfly Farm. Tato motýlí farma se rozkládá na 929 metrech čtverečních a umožňuje návštěvníkům spatřit 46 druhů motýlů z celého světa. Je to úžasná podívaná plná barev. Do vstupného je již zahrnuta prohlídka tropických zahrad, kde si vyslechnete výklad o motýlech a jejich životních cyklech.

Pokud se vydáte severně od Seven Mile Beach dojdete Boatswain´s Beach, která patří mezi nejnovější magnety na turisty. Jde o mořský park s rozlohou 9,2 hektarů, který pod sebe zahrnuje bývalou želví farmu, jež byla poničena hurikánem, mořskou lagunu s pestrobarevnými tropickými rybkami, leguání rezervaci, výzkumné centrum a nádrže s dravci. Kdo má zájem, může šnorchlovat mezi početnými druhy rybek, nebo se potápět v bazénu o objemu 1 350 000 litrů, který má průhledy do nádrže s dravými rybami. K vidění jsou zde rovněž známé želvy karety obrovské a není jich málo. Naopak, jsou jich tisíce! Žijí zde jak malinkaté, právě vylíhlé želvičky, tak i tři sta kilogramů vážící dospělé želvy. Jakmile si dostatečně užijete přírody, můžete se vydat na průzkum zdejších obchůdků, krámků s tradičními řemeslnými výrobky, nebo si dát v místní restauraci nějakou kajmanskou specialitu.  

Grand Cayman - potápění a šnorchlování

Východně od bývalé želví farmy se nachází místo s ne příliš poetickým názvem – Peklo (Hell). Podle historky zde ve 30. letech minulého století britský komisař vystřelil na jakéhosi ptáka, ale minul jej. Jeho výkřik „Oh hell!“ (K čertu!) byl přijat jako název tohoto místa. Zdejší malé krasové území, kde najdete ostré vápencové výčnělky, bylo vylepšeno poštovním úřadem Hell post office a obchůdkem se suvenýry. 

Na jižním pobřeží Grand Caymanu najdete všehovšudy dvě turistické atrakce. V blízkosti osady Savannah je to menší pevnost Pedro Castle, která byla vystavěna v roce 1780. Tato historická budova je tak nejstarší dochovanou stavbou na celém ostrově. Pevnost se může pochlubit pestrou minulostí. Byla postavena z kamení otroky dovezenými z Afriky a její původní název byl Saint James Castle, tedy hrad sv. Jakuba. Ve zdejší jídelně se konávala soudní zasedání, na nichž se obyvatelé ostrova rozhodli založit volený zákonodárný sbor. 

Pevnost Pedro Castle prošla před nedávnem rozsáhlou rekonstrukcí a v komplexu se nyní nachází návštěvnické centrum, restaurace a audiovizuální sál. Během krátkého filmu se dozvíte zajímavé informace o životě původních osadníků na Grand Caymanu a také o utrpení otroků. Film vykresluje realistický pohled na minulost. V horním patře rezidence se nachází jídelna, v níž se 10. prosince roku 1831 sešlo první volené shromáždění Kajmanských ostrovů. O čtyři roky později, tedy v roce 1835 bylo ze zdejšího novorenesančního palladiánského schodiště přečteno Prohlášení emancipace, kterým bylo zrušeno otroctví.

Asi 13 km východně od Pedro Castle se rozkládá záliv Frank Sound, v němž leží Queen Elizabeth II. Botanic Park. Na 26 hektarech se rozprostírají nádherné pestrobarevné zahrady, původní lesní porost, jež protíná značená stezka a přírodní rezervace s jezerem. Park je v současnosti v péči Národního fondu Kajmanských ostrovů a vlády. Pokud se vydáte po místní stezce, asi v polovině narazíte na ohrazený prostor, kde žije několik ohrožených modrých ostrovních leguánů obrovských (Cyclura nubila lewisi). Jde o nejohroženější skalní leguány v oblasti Antil. 

Grand Cayman - leguán modrý

Přestože tito ještěři dorůstají délky až 180 cm, nejsou pro člověka nebezpeční - jsou totiž býložraví. Bohužel neustále dochází k ničení jejich přirozeného prostředí a tak se uchylují blíže k obytným zónám, kde se stávají častou kořistí psů a koček. V současnosti je tento druh na pokraji vyhynutí, proto byl založen Program pro návrat modrých leguánů – Blue Leguana Recovery Program. V Queen Elizabeth II. Botanic Park se nachází chovná stanice, která je přístupná turistům a seznamuje je s touto problematikou. Jakousi třešničkou na dortu je v tomto parku Heritage Garden, což je zahrada národního dědictví, kde si můžete prohlédnout typický kajmanský domek a písečnou zahradu. Úžasná je rovněž Colour Garden, tedy zahrada barev, která však zůstává u turistů nedoceněna. 

Grand Cayman - modrý leguán

Ostrov Grand Cayman je nejvyhledávanější destinací pro milovníky potápění, na které zde čeká bohatý podmořský život. Celkem se na ostrově nachází více než 40 potápěčských provozoven, což tuto oblíbenost jen potvrzuje. Okolo Grand Caymanu je roztroušeno na 200 jedinečných potápěčských lokalit, k těm nejnavštěvovanějším patří North Wall, East End, South Side nebo West Side. Pokud se nepotápíte, ale také byste rádi podnikli nějaký zajímavý výlet, vydejte se na plavbu kolem ostrova v replice lodi Kryštofa Kolumba, nebo pronajatým člunem či malým letadlem na sesterské ostrovy Little Cayman či Cayman Brac. 

Jelikož leží Grand Cayman v tropickém podnebném pásmu, panují zde celoročně velmi příjemné teploty. Návštěva ostrova je tak možná během celého roku. Je však třeba pamatovat, že se zde střídají období sucha s obdobím dešťů. Hlavní sezóna trvá od prosince do dubna, v tuto dobu se teploty pohybují na příjemných 24ºC ve dne a 20ºC v noci, srážky se téměř nevyskytují. Nevýhodou jsou však přeplněná letoviska a podstatně vyšší ceny. Od května do listopadu pak nastává období dešťů, které je sice horké, ale dosti vlhké. Teploty jsou o něco vyšší a v tuto dobu je nebezpečí výskytu hurikánu.

- jap - 

Předchozí články z Kajmanských ostrovů: 
Little Cayman – nejmenší z Kajmanských ostrovů
Kajmanské ostrovy 

Článek byl zobrazen 10 271 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko