Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kajmanské ostrovy - souostroví v Karibiku

Kajmanské ostrovy je malé souostroví (ostrovy Grand Cayman, Little Cayman, Cayman Brac) v Karibiku asi 160 km jižně od Kuby, 770 km jižně od Floridy a 290 km severozápadně od Jamajky.

Hlavní město Georgetown leží na západním břehu Grand Cayman. Kajmanské ostrovy jsou britské teritorium a jeden z nejmodernějších  ostrovů v Karibiku. Pro mnohé je to oblast s nejkrásnějšími plážemi světa, která je naprosto zasvěcena rekreaci, potápění a prosperujícímu bankovnictví.

Kajmanské ostrovy jsou nejen centrem mezinárodních peněžních služeb, ale díky barevným korálovým útesům a křišťálově jasné barvě moře, která umožňuje sledování bohatého podmořského života, je jedním z nejvyhledávanějších potápěčských cílů na světě. Již od roku 1957, kdy potápěčský průkopník Bob Soto na Grand Caymanu otevřel první základnu, ukazují ostrovy okolnímu světu své unikátní podmořské bohatství.

Bankéři a potápěči objevili toto souostroví již dávno, ale ostatní turisté začali jezdit na tyto barevné ostrovy teprve v posledních letech, a proto tu vznikla řada moderně vybavených ubytovacích zařízení. Na Kajmanech najdou návštěvníci nekonečné sněhově bílé písčité pláže s malebně skloněnými palmami, bohatý podmořský život srovnatelný se všemi světoznámými potápěčskými lokalitami, kvalitní stravu a v neposlední řadě atmosféru jinde na světě neopakovatelnou.

Kajmanské ostrovy nabízejí nejen překrásné pláže, křišťálově čisté moře a „duty free shopping“, ale také pestrou kulturu a bohatou historii ostrovů. Kajmanské ostrovy byly náhodně objeveny Kryštofem Kolumbem v roce 1503 během jeho čtvrté a poslední cesty do Nového světa. Původně jsou pojmenovány Las Tortugas, po obrovském množství želv, které tam spatřil. Britskou državou se staly koncem 17. století. Původně byly spravovány z Jamajky (jako dependence), po osamostatnění Jamajky v roce 1962 se dostaly pod přímou správu Velké Británie.

Nejkrásnější pláže, které nejsou přelidněné, leží podél severního pobřeží ostrova Grand Cayman, na jihovýchodě Cayman Brac a na východním výběžku Little Cayman. Na své si zde přijdou i rybáři a jsou tu dokonce i restaurace, kde vám připraví jídlo z vašeho úlovku. Návštěvníci, kteří nechtějí trávit volný čas u vody, mají možnost procházek, turistiky nebo prozkoumávání jeskyní – to především na ostrově Cayman Brac, kde se dokonce hovoří o schovaném pirátském pokladu. Na Kajmanech máte také možnost seznámit se s ohroženým druhem modré iguany, o kterém se mluví jako o posledním žijícím potomku dinosaurů.

Tropické vody kolem Kajmanských ostrovů poskytují vynikající podmínky pro plachtění a to jak sportovní, tak zábavné a relaxační. Kajmanské ostrovy se pyšní vskutku nádhernými plážemi. Nejznámější je světově proslulá Seven Mile Beach neboli sedmimílová pláž. Tento nekonečně bílý pás bílého písku je na hlavním ostrově Grand Cayman. Pro milovníky golfu mají Kajmanské ostrovy k dispozici tři golfová hřiště!

Místní kuchyně je velice pestrá s širokým sortimentem zeleniny, ovoce, drůbeže, ryb a mořských plodů. Ochutnejte třeba místní callaloo – zeleninovou omáčku s kuřetem na mangu anebo něco z darů moře – třeba vynikajícího humra upravovaného mnoha různými způsoby. Dalším tradičním pokrmem je coach – mečoun, humr a krevety v kreolské omáčce s jemnou chutí bylinek.

Doba vhodná pro návštěvu Kajmanských ostrovů je po celý rok. Na Kajmanských ostrovech je tropické, horké a poměrně stálé podnebí. Teplota, letní nebo zimní, je málokdy nižší než 20,9°C a vyšší než 31,9°C. Průměrná teplota v zimě činí 25,3°C a 28,6°C v létě. Průměrná roční vlhkost je asi 77%. Od poloviny prosince do poloviny dubna trvá hlavní sezóna. V tuto dobu je sice deštivější počasí, ale jedná se pouze o krátké přepršky a teplota je stále vysoká – průměr 29ºC. Na ostrovech se dá jezdit veřejnými minibusy, ale nejlepší způsob, jak poznat ostrov, je pronajmout si auto nebo motorku. Jezdí se zde vlevo a je nutno mít řidičský průkaz a věk minimálně 21 let.

Tipy na výlety
Nechcete nebo nemůžete se sami vnořit pod hladinu, a přesto toužíte po seznámení se s krásnými korálovými útesy a barevným podmořským životem? Nevadí! Pravě pro vás jsou k dispozici ponorky Atlantis, které vás bezpečně a pohodlně dopraví do podmořského království.

Hlavní město George Town je živým a moderním centrem obchodu a nákupů. Při procházce v George Townu narazíte také na jedny z nejlepších „duty free“ obchodů v Karibiku. Jsou  naplněny rozsáhlým sortimentem luxusního zboží od světových značek,  jako jsou Versage, Cartier, Tiffany, Cucci, Bacarrat a mnoho dalších. Město má sice moderní výstavbu, ale přesto si zachovává charakter přímořského karibského města.

Queen Elizabeth II Botanic Park leží na východním pobřeží asi dvacet minut jízdy od George Town. Návštěvníci zde najdou příjemnou změnu při procházce zeleným parkem s 300 druhy rostlin, z nichž nejkrásnější jsou orchideje.

Hell – na severozápadě ostrova Grand Cayman leží špičaté černé skalní útvary, jejichž název (Hell = peklo) vznikl z citátu jednoho návštěvníka – „takhle nějak to musí vypadat v pekle“. Nedaleko odtud je Cayman Turtle Farm – želví farma, jediná svého druhu na světě.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 3 288 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko