Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Little Cayman – nejmenší z Kajmanských ostrovů

Nejmenším a nejméně rozvinutým ze všech tří Kajmanských ostrovů je ostrov Little Cayman. Na délku měří 15 kilometrů a v nejširším místě má pouhý kilometr a půl. Díky tomu, že na něm prozatím nedošlo k rozvoji masové turistiky, nabízí krásnou a nedotčenou přírodu, klid a pohodovou atmosféru Karibiku.

Little Cayman leží asi 8 kilometrů západně od ostrova Cayman Brac a žije na něm jen několik stovek obyvatel. Do dnešních dní zůstal téměř nedotčen moderní civilizací a turistickým ruchem. Původními obyvateli ostrova byli příslušníci indiánských kmenů Carinů a Arawaků, kteří se živili lovem želv. Poté je vystřídaly tlupy uprchlých otroků a nejrůznějších trosečníků, kteří si na ostrově v roce 1660 zřídili základnu pro lov želv. Okolo roku 1900 obývalo ostrov asi jen 200 lidí, jejichž zdrojem obživy byla těžba fosfátů, stavba lodí a samozřejmě také lov želv. V roce 1932 však celý Little Cayman zdevastoval silný hurikán, který srovnal se zemí téměř všechny domy, zničil veškerou úrodu a znemožnil místím lidem další život. Spousta obyvatel se tak rozhodla za prací a lepším životem přestěhovat na sousední Grand Cayman nebo Cayman Brac. 

Po několik desetiletí byl pak Little Cayman izolován od okolního světa a život se na něm téměř zastavil. Přežívalo zde pouhých sedm desítek obyvatel, kteří nehodlali opustit svůj rodný ostrov. Little Cayman se tak nijak nerozvíjel a nerozvinutý zůstal dodnes. Vystavěno bylo jen několik málo obytných budov, pár obchodů s potravinami a několik restaurací. Ale právě klid, samota a ticho je tím hlavním, co sem přitahuje nejvíce turistů. Mnoho cestovatelů už má dost komerčního šílenství, které panuje na mnoha ostrovech v Karibském moři. K hlavním atrakcím zde patří pozorování ptáků, rybaření, potápění a šnorchlování. 

Ostrov je stejně jako další dva Kajmanské ostrovy rájem potápěčů. Během hlavní turistické sezóny se tak stává, že počet potápěčů dokonce několikanásobně převyšuje počet stálých obyvatel. Little Cayman je potápěči vyhledáván především pro úžasné podmořské scenérie v oblasti mořského parku Bloody Bay Marine Park na severním pobřeží. Tento park patří k nejatraktivnějším potápěčským lokalitám v Karibiku. Stěna útesu začíná pouhých 6 metrů pod hladinou, ale pokračuje dále do hlubiny až k oceánskému dnu, v hloubce úctyhodných 1830 metrů.

Podmořské stěny v Bloody Bay Marine Parku jsou naprosto nedotčené a překypují životem. Zahlédnout zde můžete spoustu druhů útesových ryb všech druhů, tvarů, barev a velikostí. Vyskytují se zde také četné druhy korálů a mořských hub, krásné jsou například vějíře rohovitek obecných, větevníci a další. V modrých hlubinách je možné se setkat s mantami a želvami, nejrůznější průrvy a prohlubně obrostlé korály poskytují bezpečný úkryt hlaváčům, kanicům, pyskounům, slizounům nebo jiným zářivě zbarveným rybám. Celkem se v okolí ostrova nachází téměř 60 světově proslulých potápěčských lokalit. 

Vnitrozemí ostrova pokrývá nízký porost křovin a pobřeží je lemováno palmami a nízkými, širokolistými stromy známými pod názvem hroznovec obecný. Na Little Caymanu se nachází významná ptačí rezervace Booby Pond Nature Reserve. Začíná těsně za vesnicí Blossom Village a je domovem největší kolonie terejů červenonohých na západní polokouli. Kolonie čítá až 20 tisíc jedinců, kteří v rezervaci hnízdí, přes den se vydávají za potravou a na noc se vracejí zpět. V Booby Pond Nature Reserve se nachází také hnízdní kolonie fregatek vznešených, která je jedinou na celých Kajmanských ostrovech.  Rezervace byla v roce 1971 označena za mokřad mezinárodního významu. Little Cayman je také domovem početné populace leguánů. Tito ještěři jsou nejčastěji vidět v blízkosti silnice nebo přímo na ní, kde se vyhřívají. Mnohdy se jim to však stává osudným.

Ve středu ostrova se rozkládá velké brakické jezero Tarpon Lake. Samo o sobě je jakousi kuriozitou – během hurikánu Gilbert, který zasáhl ostrov v roce 1988, bylo jezero zaplaveno mořskou vodou. Tarponi (druh ryby), kteří se v něm vyvinuli a nyní žijí, jsou novým poddruhem svých oceánských příbuzných. Kolem jezera dnes vedou naučné stezky a z mola se nabízí možnost rybaření. Jestliže patříte k rybářským nadšencům, neměli byste vynechat návštěvu zálivu South Hole Sound, jehož mělčiny jsou doslova rybářským rájem. K nejčastějším úlovkům na širém moři patří mečouni, tuňáci a makrely wahoo. 

K nejznámějším turistickým letoviskům a střediskům na ostrově patří Little Cayman Beach Resort, Pirates Point Resort, Southern Cross Club, nebo Paradise Villas. Na Little Cayman je možné se dostat buď lodí z okolních ostrovů nebo malým letadlem. Přímo na ostrově byla totiž vybudována přistávací dráha.

- jap -

Článek byl zobrazen 8 518 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko